S♥FIE

Posted in Uncategorized by sofiedewit on 18 juni, 2010

Op Wikipedia is er een hele pagina aan gewijd: Pigeon Intelligence.
In een hele pagina wordt opgesomd wat duiven allemaal kunnen en kennen,
waarbij het ook alleen nog maar gaat over wilde en verwilderde duiven!

Omdat duiven voor vele onderzoeksgebieden worden ingezet (vergelijkingspsychologie) is er ook flink wat kennis voorhanden inmiddels. Uit die kennis blijkt ondermeer dat:

Duiven het vermogen hebben om hun aandacht te verdelen over verschillende soorten prikkels, maar (net als mensen en andere dieren) dat hun prestatie fors verbeterd als ze maar met één soort stimulans (bijv. voer) hoeven te werken.
Duiven kunnen relatief complexe acties en reacties aanleren en ze kunnen ook leren onderscheid te maken in hun reactie.
Duiven leren snel dat ze op één soort prikkel op een bepaalde manier horen te reageren, maar dat ze met meerdere prikkels aanwezig op elke actie een andere reactie laten volgen (bijvoorbeeld, knipperlicht = opvliegen en rode lamp = voer).
Duiven maken onderscheid tussen andere individuele duiven en gebruiken het gedrag van anderen om te bepalen wat voor reactie ze moeten geven.
Duiven maken onderscheid tussen soorten opdrachten, zoals bijvoorbeeld tussen vaste regels (bijv. groene triangels) of menselijke regels (bijv. foto’s van mensen).
Duiven kunnen grote hoeveelheden plaatjes onthouden en dat over een periode van vele jaren.
Tot slot is de duif ook één van de zeven diersoorten die de spiegeltest doorstaat, wat inhoud dat ze haar eigen speigelbeeld herkend, net als chimpansees, bonobos, oerangoetans, dolfijnen, olifanten en mensen (hoewel niet alle wetenschappers het daar over eens zijn).

Bron: http://www.duivenlog.nl/default.asp?NewsId=49920

Plaats een reactie